Efter tre års frånvaro – pga pandemin – av stimulerande träningsläger oftast på varmare breddgrader är det äntligen dags att återuppta ”traditionen”.
På lördag är det tid att lämna det ombytliga svenska aprilvädret och sikta in sig på värme, sol och förhoppningsvis optimala träningsförhållanden.
Redan för ca 15 år sedan började våra friidrottare prova på träningsläger utanför Åhus i det mindre formatet för att skapa lagkänsla, träna flera pass om dagen och inte minst testa att vara hemifrån utan föräldrastöd.
Vi provade Fyrtornets Vandrarhem på Aspö, Rönne på Bornholm, Odense på Fyn innan det första stora träningslägret på behörigt avstånd från Åhus testades – Lanzarote – tillsammans med bl a Klippans friidrottare.
Sedan följde Antibes o två ggr Monte Gordo i Portugal innan Nerja och andra friidrottsorter i Spanien tog över. Aktiva finansierade resp träningsläger via diverse försäljningsuppdrag samt egen kontantinsats.
Under de första lägren då man åkte tillsammans med andra klubbar bytte ibland föreningarna tränare för enstaka pass för att de aktiva skulle få höra en annan röst. Vid ett av de första lägren tränade också samtidigt några Paraolympier med benprotes vilket gav en liten tankeställare huruvida den egna solbrännan eller träningsvärken egentligen var så besvärlig som den beskrevs.
Att åka på träningsläger i en vecka innehållande sex träningsdagar med två pass/dag och en fridag ställer vissa krav på de aktiva. De skall vara hemifrån i sju dagar och själva ta ansvar för måltider, vila, ev rehab etc. För vissa är detta kanske första gången men då är det oftast mamma eller pappa som blir fuktiga i ögonen.
Träningsveckan ger så mycket mer än bara ett antal träningspass och medföljande träningsvärk hrm hrm. En utvecklad gruppkänsla/klubbkänsla blir ofta en ny tillgång kombinerat med bättre kännedom om andra grenkompisar än de man vanligtvis tränar tillsammans med.
Tar man sedan chansen att upptäcka något av träningsortens övriga sevärdheter så slår man ju många flugor i en smäll. Vårt besök på t ex Picassomuseet i Antibes och H C Andersenmuseet i Odense var mycket uppskattade aktiviteter. Bara man inte shoppar loss på ortens lokala H&M som vissa gjorde i Nice. Allt är ju inte idrott….eller?
Årets gäng består av 29 aktiva (rekord) från 15 år och uppåt samt coacherna Alexander Nertlinge – Asp, Sara Kärsbo, Lasse Hallberg, Magnus Jiwestam samt Jörgen Falk. Platsen för årets strapatser är Alfas del pi och boendet är på behörigt pendelavstånd i Albir.
Eftet att ha tjuvkikat på träningsinnehållet tror jag inte någon anmäler sig till någon lokal tävling i flamenco.
Vi önskar gänget ett toppenläger med justa upplevelser och fina resultat i diverse ”testtävlingar”. Dessutom hoppas vi på om än inte dagliga träningsrapporter så några ögonblicksskildringar från den kommande veckan.
//Mats L