Världsungdomsspel i Göteborg

Publicerat den 02 juli 2023 kl.18:00 | Tävling

VU dag 1 med fem grönsvarta till start gav en medalj

Första dagens Världsungdomsspel på Slottskogsvallen i Göteborg hade fem grönsvarta till start. För vissa var det debut på VU medan andra provat på tidigare.

 

Motståndet är oftast ganska okänt då ungdomar från hela Sverige + från vissa delar av övriga världen är på plats. Spännande och lärorikt och där medaljerna inte skänks bort.

Först ut på banan var i F12 Ebba Danarö som sprang 60 häck. Fem heat och de 8 bästa till final. Trots att Ebba ”pärsade” via 11.28 sek räckte inte tiden till final men vackert så ändå!. Ebba stötte även kula men häckloppet var ändå dagens höjdpunkt.

 

Alicia Dahlerus i F14 hoppade längd i ett gigantiskt startfält med två försökspooler.

Alicia började bra med 4.30 m i första men sedan gjorde sig foten påmind och resultatet räckte inte men kanske lika bra för foten. Flera uppdrag väntar ju denna helg.

 

I P14:s längd även där med två försökspooler hade Malte Håkansson bästa försöksresultatet på 6.14 m. I finalen smällde Malte till med 6.30 i första men fick sedan problem med tekniken och övertramp blandades med något kort resultat. Sedan hände det som inte får hända. Danske Daniel Nielsen Glostrup Atletik klippte till med 6.37 i sista försöket medan en besviken Malte trampade hårfint över. Håll dock i minnet Malte att ta medalj på VU är betydligt svårare än på USM. Var stolt över din placering o försök ladda om till helgens övriga starter.

 

På 400 m häck under sk internationella betingelser tävlade fjolårets komet Samuel Jönsson -06. Samuel slutade fyra på tiden 56.41 sek och ”det såg inte ut som det brukade” enl ögonvittnen. Vi får hoppas Samuel knäcker koden o kommer igen.

 

Dagens siste grönsvarte kämpe var Mikel Månsson -07 som tävlade på 2000 m hinder i P17 och där motståndet hade internationell touch. Ett 13 man starkt heat med både 06:or och 07:or kan göra ett hinderlopp vanskligt vid hinderpasseringarna. Mikel blev nr 10 totalt och nr 5 bland 07:orna på 7.00.25 min en bra bit över sitt PB. På programmet denna helg finns också 1500 m så nu gäller operation…omladdning.

 

En utvärdering av dagens fyra lila starter och två röda innebär godkänt med Maltes andraplats som russinet i kakan samtidigt som flera spännande starter kommer göras under lördag och söndag av det grönsvarta gänget.

 

//Mats L med viss assistans av Helena D

 

VU dag 2 med både ”ups and downs”

Andra dagens tävlingar på Slottskogsvallen bjöd bl a för grönsvarts del tyvärr på en del återbud pga skador men också på ljusglimtar.

 

Vi vältrar oss inte i skadeeländet utan granskar de positiva insatserna i stället.

Två 100 – meterslöpare var på plats i form av William Lindqvist i P19 och Matilda Svensson i F17. Inga finalplatser då Linkans tid var 11.67 sek och stafettlöpare Matildas 14.18 sek. Båda har snabbare tider i resp CV.

 

Även allroundfriidrottaren Alicia Dahlerus testade sprintformen och det på 80 m. Hela 15 försöksheat med 7/8 i varje heat och nog borde någon av dessa ha en sprintkarriär framför sig. Alicias tid blev 11.88 sek o vi hoppas foten höll.

 

På 80 m i P14 fanns mångsysslaren Malte Håkansson i ett startfält bestående av 10 försöksheat med många internationella inslag samt….motvind. Malte sprang på 9.96 sek i – 1.0 m/sek. Han har sprungit snabbare och tiden räckte till B – final som elfte tid och nr 5 bland de svenska löparna. I B – finalen förbättrades tiden till 9.89 sek vilket blev plats sex. Bland de svenska killarna behöll Malte plats fem. Malte deltog även i spjut trots kollision med 80 meter. Ett kast hann Malte med innan 80 metersstarten vilket gav plats 12.

 

I F15 slägga deltog nya släggtalangen Amna Sällberg -09. Tävlingen arrangerades på Slottskogsvallens kastplan som vi upplevt i samband med Vinterkastet och IUSM. Som sidekick kastades då slägga/diskus i ett snötäckt landskap där vi lyckades bättre än på inomhusmästerskapet i Friidrottens Hus någon gång i tidernas begynnelse.

Anna som alltså hade ett 30 – tal motståndare där de flesta var födda 2008 presterade ett utmärkt resultat. Visserligen bommade hon första kastet men tog sig samman och satte än en gång nytt ”pärs” och nu till 38.53 m.

Det räckte inte till final men plats 10 och trea bland de som är födda 2009 är mycket bra.

Sidekicken spjut gick i ösregn och då blir ofta tekniken lidande därför gläds vi fullt ut åt släggan.

 

På 400 m gjordes jättefina resultat av Linkan Lindqvist i P19 med fina ”pärset” 50.92 sek och en strålande total femteplats. Samma sträcka sprangs av Aron Powell i P17 och med samma prestation dvs ”pärs” på 51.51 sek och en hedrande tolfteplats men tredje plats bland de svenska löparna. När hade grönsvart två så starka 400 meterslöpare?

Wow!!

 

Ebba Danarö i F12 hade ett digert program denna lördag då 60 m, höjd o spjut stod på programmet. Ett 60 – metersförsök som var godkänt men tyvärr inte räckte till final. Tyvärr krockade spjut o höjd o då kan det bli svårt med fokus vilket favoritgrenen höjd kanske fick lida för denna gång. Bara att knyta näven o komma igen.

 

Axel Danarö -09 sprang 800 m i P14 som innehöll hela fyra heat…kul! Axel kämpade på och hamnade ca två sek över sitt PB. Om det skall kallas hinderlopp med vattengrav eller ej återstår att ta beslut om. Nu hotar pappa Stoffe att springa 800 m i morgon för att markera vem som är familjens överhuvud på just 800 m.Tyvärr fick Mikel Månsson i P17 dra sig ur 1500 m då något kändes ”knas i kroppen”. Klokt, kommer flera tävlingar.

 

Även tredje och sista dagen finns intressanta grönsvarta starter i form av t ex Alicia i höjd, Arvid på 800 m, Elvira på 300 m o Malte på häcken.

Keep on!!!

 

Vi önskar givetvis …Lycka till!

 

//Mats L

 

VU dag 3 gav många stora leenden o ny medalj

Tredje och sista dagen av årets VU bjöd även den på strålande grönsvarta insatser i en konkurrens som många endast kunna drömma om. Visst har vissa skador och virus ställt till det för en del men det tillhör på något sätt spelet.

 

Vi fokuserar på de positiva delarna och gläds åt att i idrott kan nästan allt hända….åt båda hållen.

 

Söndagens stora, stora positiva överraskning var i F15 Elvira Helgesson. Elvira sprang 300 m och hade statistiskt under säsongen tillhört Sverigetoppen. När det sedan drar ihop sig skall det ju bevisas också o bl a mot internationellt motstånd. Elvira gjorde ett kanonlopp i andra heatet av åtta. Nytt ”pärs” med 1.5 sek (41.46 sek) och en andra plats i heatet och en lång, lång väntan på övriga heat. Och…..den som väntar på något gott…eller vad sägs om en tredjeplats och en bronspeng. Kanonkul och gläds nu ordentligt för hela pengen Elvira!!! Hade Bruce varit kvar i Göteborg hade han nog sjungit ”Born to run”!

 

Malte Håkansson i P14 hade 80 m häck på dagens program och tog sig till final trots att han inte tävlar så ofta just i häck. I finalen med motstånd från såväl Norge som Tyskland knep Malte en lite överraskande femteplats på nya ”pärset” 11.71 sek och näst bäste svensk. En jättefin insats!! Dessutom fullbordade Malte helgens insats med att även tävla i kula. Jodå ännu en finalplats trots vissa teknikbekymmer. En hedersam sjundeplats blev det blev det via 11.20 m.

 

I P16:s 200 m bestående av sex heat fanns även grönsvarts långsprinttalang Aron Powell som satte PB på 400 m igår. Efternamnet ger ju vissa associationer men vi låter Aron vara den Aron han är. Dagens resultat blev tyvärr en besvikelse då en diskvalifikation troligen pga linjetramp satte stopp för ett nytt PB. Svider lite men med flera lopp i kroppen sitter det som en smäck.

 

Ebba Danarö i F12 som haft ett gediget VU – program hoppade idag längd utan att få till den riktiga smällen. Ebba har säkert lärt sig en hel del under dessa dagar då hon tävlat mycket. Ebba avslutade tredagarssejouren med att springa 200 m på 32.40 sek kl 1700 dag 3!!! Även Alicia Dahlerus i F14 var på banan och då gällde höjdhopp. Alicia fick inte till det riktiga lyftet och kanske, kanske

orken att ladda tre dagar i rad var ovant även om hon har viss vana från simningen.

 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att pröva vingarna i ovana miljöer och mot obekant motstånd är utvecklande på lång sikt. Som förening kan vi lämna Göteborg med raka ryggar lätt nynnande på ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

 

Framöver väntar Wallanderloppet i Ystad på tisdag och sedan Öresundsspelen i Helsingborg kommande helg.

 

”Det är ingen vits att vara unik i en garderob”

(Rumänsk filosof)

 

//Mats L

Följ oss på sociala medier

Senaste nyheter

Här uppdaterar vi löpande med senaste nyheter om våra egna arrangemang och tävlingar.

Snabb-snabbare-Elvira!

Snabb-snabbare-Elvira!

Under dagarna två har Eslövs AI arrangerat traditionsenliga Pannkaksspelen. Vädret visade sig från sin bästa sida och det blev många fina prestationer. Under...

läs mer
Premiärdags i Eslöv

Premiärdags i Eslöv

Pannkaksspelen gav positiva indikationer inför kommande Kraftmätningen för Lila gruppens aktiva!! Eslöv. I helgen har...

läs mer