Ålder är bara en siffra! Det gav deltagarna i VVM bevis på, nybörjare som tidigare elitaktiva
Glädjen över att kunna delta och prestera utifrån sina egna förutsättningar betyder så mycket för alla veteraner oavsett ålder. På VVM fick vi möjlighet att utmana våra gränser och trotsa alla åldersförväntningar. Än en gång har veteranfriidrottare bevisat att ålder bara är en siffra! Den biologiska klockan såg ut att ha gått väldigt långsamt för många av de äldre deltagarna på VVM.
Det blev nytt världsrekord!
När jag tittade på de aktiva som sprang 5000m fick jag gnugga mig i ögonen för att kolla ordentligt så att jag såg rätt siffror på resultattavlan. Där stod W75! Hur är det möjligt att se 20 år yngre ut än sin ålder och springa på nästan lika bra tider som seniorerna? Det blev ett nytt världsrekord! Välkommen till veteranfriidrottarnas värld där allt är möjligt!
Så här tyckte våra deltagare om VVM
Nedan kommenterar de aktiva sin insats och upplevelse av mästerskapet.
Per Dreifaldt – M55
Jag sprang 800 m i M55 klassen på Ullevi i VVM. Vi var omkring 60 startande i min åldersklass uppdelade på 6 heat med ca 12 löpare i varje heat. Jag kom 7:a i min omgång på tiden 2.29.28 och den tiden räckte inte till en finalplats när man tävlar emot världens bästa veteraner. Tidsmässigt är jag inte nöjd för jag känner jag att jag just nu underpresterar.
Min träning och förberedelser under våren har inte varit optimal p g a min hälsa. Upplevelsemässigt av mästerskapet är jag mycket nöjd och jag är glad att jag kunde genomföra detta. Jag fick lära känna fantastiska friidrottare från alla världens länder. Nya erfarenheter med allt ifrån call-room till hur vi på led fick göra entré på Ullevis pampiga arena. Det var en ödmjukhet mellan alla tävlande som gjorde tävlingen unik. Det fanns en gränsöverskridande kärlek till friidrotten som inte enbart var baserad på hur du presterade utan även på dig som deltagare.
Pär Björklund – M60
Veteran VM var en fantastisk upplevelse för mig. Även om det är en stor tävling så upplevde jag en otrolig gemenskap och uppmuntran från funktionärer och tävlande. Lätt att skapa kontakt oavsett nationalitet. Jag är ganska nöjd med min tid men känner att det finns mer att ge.
Emil Zail – M35
Det var ingen bra uppladdning för mig med kramp i baksidan på en tävling 3 veckor innan. Jag fick stryka mig från 100m samt stafetten men kom till start på 200m. I ett tufft heat där 4 personer gick vidare kom jag 5a och saknade ca 1 tiondel för semifinal. Det var en kul upplevelse och jag tävlar gärna på fler mästerskap om jag får möjlighet till det i framtiden.
Magnus Jiwestam – M50
Jag tävlade i mångkamp och kom på plats 33 av 45 startande. Jag är väldigt nöjd och tycker det är jättekul att få tävla i sådana här sammanhang. Målsättning nummer ett var ju att ta poäng i alla 10 grenarna vilket lyckades. Gruppbilden är från mångkampsgänget i M50
Johan Svaxén – M40
Jag sprang in som 15e man i M40, 10km på veteran VM. Riktigt roligt lopp med härlig inramning i Slottsskogen. Utmanade bansträckning gjorde att jag inte klarade 35min gränsen trots bra form. Nu ser jag fram emot en bra höstsäsong.
Håkan Arkell – M65
Håkan var mycket nära en finalplats. Han blev den snabbaste svensken på 1500m i M65 på VVM och placerade sig på plats 6 i Sverigelistan med tiden 5:41.08.
Jag ledde mitt heat de första 100m, men därefter sprang de andra löparna om mig, men jag kom först i mål av alla svenskar. Totalt hamnade jag på 17:e plats av 47 (de 16 första gick till final).
Håkan Jansson – M60
Jag deltog i 100m och 200m. Resultatet på 100m blev 15.97 och på 200m gjorde jag säsongsbästa på tiden 32.43.
Henric Höglind – M55
Det var en kul och intressant upplevelse att delta på ett världsmästerskap. Kul att springa på en så stor och klassisk arena som Ullevi.
Jag sprang 5000m och blev ca 25:a av 70 deltagare med tiden 18.53. Det var varmt och kvavt så många deltagare fick lite sämre tider än de hoppats på. För mig blev det jämna kilometertider och få ändringar i placeringar under loppet. som alltid är det tufft att springa 5000m på bana och jag fick slita ordentligt. En roligt del av tävlingen var att prata med medtävlande efter loppet från olika delar av världen, bland annat Australien, Chile och England.
Ingrid Dreifaldt – K60
Jag sprang 800m i K60 och med världseliten bredvid mig gick det ju alldeles för fort redan från start. Jag med noll fartkänsla i högre farter körde in i väggen redan efter första varvet. Mjölksyran fick jag stå ut med hela sista varvet och jag placerade mig därmed bland dom sista i K60 på tiden 3.56.14. Jag är inte nöjd med tiden men den räckte ändå till en plats 8 på Sverigelistan. Efter att ha haft total löpvila 5 veckor i sommar pga en muskelbristning efter spikskorsdebuten så är jag ändå nöjd med min insats.
Det var helt klart en häftig upplevelse att få deltaga på ett stort mästerskap med allt vad det innebär. Det är verkligen en härlig gemenskap inom veteranfriidrott. Jag längtar redan till nästa mästerskap! Du kan läsa mer om min VVM upplevelse på min träningsblogg.
En mirakelmedicin för att hålla sig ung, frisk och stark
Det finns många fördelar med att vara aktiv i veteranfriidrott oavsett ålder eller prestation. Inte bara fysiskt utan även socialt då alla upplevde en fantastisk fin gemenskap. Många fick också nya vänner från hela världen!
Träna veteranfriidrott med oss
Vill du också träna veteranfriidrott och hålla dig ung, frisk och stark? Då är du välkommen till oss i veterangruppen, varje onsdag kl 18.45 tränar vi på IP. Anmäl ditt intresse här.
I veteranfriidrott är alla över 35 år välkomna oavsett om du är nybörjare eller tidigare elitaktiv. Gillar du inte att springa eller hoppa finns det ett flertal olika kastgrenar.
//Ingrid Dreifaldt