Lång dags färd mot…..mål!

Publicerat den 26 maj 2024 kl.17:53 | Löpning, Tävling, Veteranfriidrott

Sprinters, medeldistansare, långdistansare, maratonlöpare, traillöpare och ultralöpare. De olika löparkategorierna är många och alla har sin charm. I dag söndag hade vi en av våra veteraner i en synnerligen utmanande situation i norra Spanien. Namnet är Erik Månsson -71.

Erik har under flera år tävlat flitigt i diverse olika lopp både i Sverige och utomlands. Jakten på nya utmaningar har alltid funnits vilket även smittat av sig på sonen Mikel som även han har känsla för löpning. Under ett par år har både Erik o sonen sprungit ett Sylvesterlopp I Baskien. Beroende på  tur i utlottningen – suget efter en startplats är jättestort så chansen är ca 2 % – kan man vinna en startplats” i Zegama – Aizkorri Mendi Maratola som i år skulle avgöras just idag den 26 maj. Erik hade i år tur och fick en startplats i utlottningen o var alltså på plats idag med viss support som stöd.

Erik hade enl uppgift förberett sig väl via t ex diverse långpass som Fjälkinge backe, Vångabacken t o r (utan skidor) mm. Den yngre löpargruppens något kortare intervallpass stod han dock över. Dagens upplaga av detta ”Alpina Maraton” var det 23: e i ordningen och det håller fortfarande sitt internationella attraktionsvärde och är en sk ”Skyrunningtävling”  som ingår i Solomon Golden Trail Series.

Erik sprang de 42 km på 7.35.07 tim….jo. ni läser rätt…över 7 tim i rörelse och det var inte plan mark om man säger så. Baskien är Baskien. Totalt avverkades 2736 höjdmeter hrm. Eriks tid placerade honom Totalt på plats 387 och bland Veteranerna 181. Differensen till segraren var 3.57 tim om undertecknad förstått de spanska resultatlistorna. Språkkunskaperna är begränsade o är snarare en mix av teckenspråk o någon madagaskisk dialekt.Årets segrare heter Kilian och har bl a sprungit den sk ”Tjörnarparen” för några år sedan. Så det är inte för sent…ännu.

Eriks kommentar till undertecknad efter loppet var kort o koncis….”Det jobbigaste jag någonsin gjort” även om de värsta stigningarna följdes av tusentals hejande människor. Nu har inte klubben någon Bragdmedalj att dela ut men hade vi haft….då hade Erik legat bra till!!!

//Mats L med benäget bistånd av Erik M

Följ oss på sociala medier

Senaste nyheter

Här uppdaterar vi löpande med senaste nyheter om våra egna arrangemang och tävlingar.

Hela Skåne deltävling 1

Hela Skåne deltävling 1

Under två timmar på söndagsförmiddagen genomförde en träningsgrupp från KFUM tillsammans med Åhus Friidrotts gröna grupp, prova-på tävlingen ”Hela Skåne”.

läs mer