IUSM i Växjö 2024

Publicerat den 10 mars 2024 kl.18:45 | Lila-gruppen, Mästerskap, Röda-gruppen, Tävling

Första IUSM – dagen gick med vinst

Under helgen genomför IFK Växjö USM för 15 – 16 åringar I friidrottsvänliga Telekonsult Arena. En arena med erkänt snabba banor som oftast sporrar till fina resultat.

Grönsvart på plats med12 aktiva som gör 20 starter under de två dagarna.

Inomhussäsongen innehåller ju bl a alla släggkastares favoritsurrogat – Viktkastning. I F16 hade vi Nova Hedin och Isabelle Johnfors på plats. Här lyckades Nova bäst och även om hon inte nådde finalen utan plats 9 så var det en för Nova stabil kastning. Isabelle gjorde också en jämn serie utan att få till den riktiga smällen men vi hoppas mästerskapet inspirerade. Även F15:s Anna Sällberg var på platsmen nådde tyvärr ej finalplats utan landade på plats 10. Inte helt nöjd men biter ihop o kommer igen I sommarens slägga.

I P15 hade Fabian Olivestedt käkat taggtråd till frukost och hivade iväg klumpen som han tidigare aldrig gjort, inte en gång utan flera. Knep en finalplats ooch sista kastet landade klumpen på 15.00 m och en mkt välförtjänt åttonde plats. Detta kan bli bra! Även Ludvig Hallberg P16 ställde upp I Vikt o gjorde en habil serie och tog med sig ytterligare erfarenhet.

Höjd var en gren med tre grönsvarta spänstfenomen i form av Olle Dahlholm, Alicia Dahlerus och Molly Kamp o alla i 15 årsklassen. Olle hoppade 1.71 o blev sjua (helt OK) Alicia slog till med nytt PB via 1.49 m medan Molly stannade på 1.45 m.

Hos samtliga dessa finns mera att plocka ut. Ha tålamod o fortsätt träna på.

I stav F16 fick hon då äntligen betalt vår luftakrobat Vera Frisk som tog en sjätteplats via 2.88 m och nytt ”pärs”. Antar att coach Ian mös!!! På 400 m I F16 gjorde Elvira Helgesson vad alla hoppades dvs gick smärtfritt till final i morgon. Där blir det lite tuffare men är det något Elvira är känd för så är det….KÄMPA!! Hannes Ericsson i P16 egentligen höjdhoppare värmde upp med nytt PB I längd bara för att få känna på atmosfären.

Dagens ”störste” favorit om man nu får säga så om en 15 åring var Malte Håkansson. Multikonstnären som i USM valt att tävla i tre grenar dvs längd, 200 m och nya 60 m häck.

Han smällde till direkt i längd via 6.30 m som han för säkerhets skull ökade på till 6.37 m men var aldrig hotad.

Han fortsatte sedan med att sätta ”pärs” på 200 m och springer således A – final i morgon. Att sätta PB trots att man fick en varning för ”ryckningar i blocken” är bevis på mental styrka. Ett märkligt beslut som fattades av tre lekmän o inte av starter eller tävlingssekreteriat. Motiveringen var…man måste lära sig att stänga ute störande externa ljud o inte rycka till!!! Starkt Malte att stänga ute dåliga motiveringar säger jag!!

Conclusion dag 1 omfattar:

– ett guld i Längd

– fem finalplatser Vikt, 400 m, Stav, Höjd, 200 m (A o B -final))

– fem PB sattes av Fabian, Malte, Vera, Alicia, Hannes

Enligt den ålderdomliga betygsskalan…Med beröm godkänt!!

I morgon nya satsningar i jakten på ära o berömmelse och en bamsekram av mamma/pappa…Lycka till!

//Mats L

 

Guld och silver under dag 2!

Söndagen av IUSM för 15-16 år i Växjö innehöll färre grönsvarta starter än lördagens men ack så spännande med bl.a. ett par sprint/häck finaler som grädden på moset.

Först ut var Lila gruppens Molly Kamp på 60m häck i F15. Molly sprang sitt försöksheat på tiden 10.12s vilket är nytt PB. Tyvärr räckte det inte till final den här gången.

Näst på tur var gårdagens guldmedaljör i P15 längd, Malte Håkansson att springa försök på 60m häck. Gårdagens personliga varning följde med till söndagens tävlingar och den till trots vågade Malte spänna bågen och tog sig plan enligt till final via nästpärs 8.46s. I finalen sprang Malte fortare än någonsin och stormade i mål på nya pärset och tillika klubbrekordet 8.38s, stort grattis! Malte avslutade sedan sin helt suveräna helg med att springa final på 200m med trötta och stela ben på tiden 24.10s vilket resulterade i en fin fjärdeplats.

Gårdagens utropstecken i viktburen, Fabian Olivestedt, stötte idag kula i P15. Där blev det 10.66m som längst. Även Alicia Dahlerus stötte kula och det i F15 med 8.10m som längsta stöt.

Höjdhoppstalangen Hannes Ericsson brottades med sjukdom förra veckan. Trots det så blev det fina 1.75m och en delad sjätteplats! Det var inte långt ifrån att det även blev 1.81m som hade inneburit nytt PB och klubbrekord. 

Elvira Helgesson som fightades med influensa förra veckan tog sig enkelt till final på 400m F16 igår (lördag). Under söndagens final gjorde Elvira ett strålande lopp vilket resulterade i en silvermedalj! Stort grattis och bra kämpat Elvira!

Vi sammanfattar årets IUSM för 15-16 år i följande siffror:

Guld P15 längd (6.37m) Malte Håkansson

Guld P15 60m häck (8.38s) Malte Håkansson

Silver F16 400m (58.98s) Elvira Helgesson

+ 6st finalplaceringar (topp-8) och 2st topp-10 placeringar.

Det blev tre nya klubbrekord och flera nya personliga rekord. När vi kollar bakåt i klubbens historia så kan vi konstatera att vi nu gjort vårt bästa IUSM för 15-16 åringar någonsin, stort!

Bra jobbat alla aktiva och tränare, nu tar vi välbehövlig vila!

/Coach Alex

 

Bilder Åhus FIK från IUSM Växjö 2024

Följ oss på sociala medier

Senaste nyheter

Här uppdaterar vi löpande med senaste nyheter om våra egna arrangemang och tävlingar.

Snabb-snabbare-Elvira!

Snabb-snabbare-Elvira!

Under dagarna två har Eslövs AI arrangerat traditionsenliga Pannkaksspelen. Vädret visade sig från sin bästa sida och det blev många fina prestationer. Under...

läs mer
Premiärdags i Eslöv

Premiärdags i Eslöv

Pannkaksspelen gav positiva indikationer inför kommande Kraftmätningen för Lila gruppens aktiva!! Eslöv. I helgen har...

läs mer