Friidrottsskolan har gått i mål

Publicerat den 20 juni 2024 kl.13:38 | Friidrottsskolan

3

 

Under torsdagen avslutades årets Friidrottsskola som haft sina övningar på Åhus IP under två veckor. Ett tjugotal barn i åldrarna 7 – 12 år har fått insikt i friidrottens alla grenar under ledning av 4 – 6 friidrottsintresserade ungdomsledare som dessutom är aktiva i olika grenar själva.

Tyvärr har ett förkylningsvirus ”härjat runt” bland både barn o ledare så sk ”fullt hus” har vi bara haft någon enstaka dag. Vädret har dock varit helt ok även om svala vindar ibland gjort sig påminda.

När vi frågat ledarna om vilka grenar som varit populärast i år svarade ledarna för barnen födda 2016 – 2017….utan tvekan …sprint i alla former! För den äldre gruppen var höjdhopp den gren som uppskattades mest men även stavhopp drog överraskande nog ner applåder. Kul!!

Vad tyckte då ledarna om att ha ”friidrottstränarrollen” som ett sommarjobb och vad skall man ha för personliga talanger för att bli en bra tränare. Vi frågade Elvira -08 som var ledare för första gången och skall gå NIU – Friidrott på gy till hösten om vilka kvalitéer man skall ha för att fungera bra med barnen.

”Det är viktigt att ha kunskap om friidrott som gren. Sedan bör man ha bra kommunikations- och ledarskapsförmåga och kunna motivera o inspirera barnen. Dessutom krävs en viss planerings – och organisationstalang. Att kunna ge konstruktiv feedback är också mycket viktigt”

Vera även hon född -08 har varit ledare tidigare och betonade vikten av att alla barn blir sedda. Även förmågan att vara tydlig och kunna sätta gränser bör vara talanger som en ledare skall ha. Vera säger också att för egen del är ”kicken” att se barnens glädje när de idrottar o alltid försöker göra sitt bästa.

Vi frågade också några av barnen hur de upplevt de två veckorna. Carl -12 som är en rutinerad friidrottare tyckte att när nu ”löpningen” inte stod på programmet så var stafetterna överlägset roligast medan höjdhopp var svårt. Sedan hade ju Carl oturen att vara borta ett par dagar pga det sk ”friidrottsviruset”. Dessutom tyckte Carl att mellanmålet var viktigt.

Dessutom frågade vi två av de yngre tjejerna där Moa har tränat några år medan Mayahs gjorde debut i friidrottssammanhang. En glad Moa förklarade att höjdhopp är överlägset roligast även om undertecknad sett en viss sprintertalang också. Hon tyckte också att Friidrottsskolan var en jättebra sommarlovsaktivitet för dem som inte har något annat att göra. Kompisen Mayash var ”novisch” inom friidrotten och anpassade sig bra även om hon tyckte någon stafettvariant var svår.

Nu hoppas vi att de som inte sysslat med friidrott tidigare blev så ”tända” att de söker sig till någon av våra träningsgrupper och fortsätter att utvecklas. Dessutom har vi ju vår egen tävling – Sommarspelen –  i mitten av augusti på Krstd IP.

Så hoppas vi att vi ses nästa år igen och då förhoppningsvis med sk allvädersbanor på Åhus IP.

//Mats L

Följ oss för senaste nytt!

Senaste reportage